Julesovs a la mormor

Julesovs, som den skal laves og smage. Opbagt på fuglens fedt, med kulør og fløde. Ingen fine fornemmelser, bare mega meget smag, rund og glad mormor-mad.
TIP: For ekstra umami og dybde kan man putte en lillebitte smule blåskimmelost i sovsen. Bare liiiige en anelse.

Del med dem du holder af:

Ingredienser

1 dl æbleeddike
1 tsk. tomatpuré
30 g stegefedt fra fuglen
50 g hvedemel
Al den stegesky, du har fra julefuglen med fedtet sigtet fra (evt. lidt andefond til at smage til med)
(Pas på, den du køber i supermarkedet er ofte meget salt!)
2 dl varmt kogevand fra kartoflerne
1 dl rødvin
2-3 dl fløde
1 spsk. ribsgele
Lidt sovsekulør
(Du bestemmer farven, men start forsigtigt)

Fremgangsmåde

OBS:
Husk at sigte den gode stegekraft fra gåsen eller anden evt. igennem en engangsklud som er vredet grundigt op i en masse vand.

OBS 2:
At en opbagt julesovs er lavet på stegefedt fra gåsen og ikke smør som basis. Så smager det af rigtig jul nemlig. Prøv at lave sovsen med følgende væder i denne rækkefølge:

1 dl æbleeddike reduceres til det nærmest er helt fordampet.
Tilsæt tomatpuré og stegefedt og rør det sammen under mild varme tilsæt mel vend det sammen.
2 dl kogevand fra kartoflerne– Så opløses melet bedst.
Et skvæt rødvin røres i… giver sovsen en god dybde og syrlighed mod alt det fede.
Tilsæt stegesaften fra anden, befriet fra fedtet. Evt lidt ekstra andefond pas nu på hvis den er salt på forhånd hvis det er nede fra supermarkedet af.
Tilsæt fløde.
Kog let ind hvis der er brug for det – juster tykkelse med vand eller mælk.
Smag evt. med ribsgele og hvis du tør: lidt blåskimmelost. Mhmmmmm sovs!

OBS:
Der må gerne bruges kulør til at få den helt rigtige farve på julesovsen!